Een bronzen beeld is in principe onderhoudsvrij.

Wanneer het echter buiten staat kan het nodig zijn soms  wat vuil te verwijderen, het beeld te kuisen. Dit kan dmv een vochtige doek, eventueel met een beetje zachte zeep.

Eens in de zoveel jaar kan het buiten-beeld opnieuw in de was gezet worden. Inwrijven met was (eventueel met een kwastje voor de lastige randjes) en daarna uitwrijven en oppoetsen met een wollen niet pluizende doek. Zo heeft het beeld weer het diep glanzende oppervlak.

 

Een keramisch beeld kan onder de kraan (voorzichtig) worden afgespoeld of, indien nodig, met een sopje  schoongemaakt worden. Aan de lucht drogen of droogwrijven met een niet pluizende doek. Wanneer het werk buitenstaat kan het ook ingewreven worden met blanke was om het waterafstotend te maken. 

Groene aanslag van algen kan met zeepsop en een borsteltje worden weggehaald. Wel daarna weer inwrijven met was of een ander waterafstotend middel (tegen vorstgevoeligheid).

Een geglazuurd werk is in principe niet winterhard. Wanneer het onder een afdak staat kan het wel overwinteren, maar nog steeds kunnen er door bevriezing (van het wellicht toch wat vochtige werk) stukjes glazuur afspringen.

Ook Raku gestookt werk kan niet tegen de vorst. Binnen een goed plekje zoeken dus.

 

Wanneer er hierover nog vragen zijn  kan via 'Contact' een mailtje gestuurd worden.